Žene, čuvari budućnosti

Žene, čuvari budućnosti...Godinama pišem stavljajući svoja razmišljanja na osudu javnosti, trudim se da sagledam život iz raznih uglova, što iz onoga što mi, kao ljudska bića zovemo normalnim, pa čak negde i paranormalnim, nekako sam uvek izbegavao temu muško-ženskih odnosa. Iz razumljivih razloga.

Tomovi su napisani na temu žena, razne bajke ispričane, veliki umovi izvodili zaključke, jedan red manje više na tako važnu temu neće promeniti ništa ali će svakako dati mali doprinos u razumevanju ili nerazumevanju žena i složenih odnosa u kompleksnom svetu u kome živimo.Žene!

Omiljeni muški sport..., „Žene su stvorene da budu voljene“..., Muškarci su sa Marsa, žene su sa Venere... i milion drugih naslova i uzrečica stvorilo je mit o ženi kao mističnom biću.

Negde sam pokupio priču koju je jedan profesor na nekom fakultetu primetio. Profesor je dao zadatak svojim studentima i nakon nekog vremena i studenti i studentkinje su se požalili da ne mogu da reše zadatak, sa jednom bitnom razlikom: studentkinje su izjavile da nešto nije u redu sa njima dok su studenti rekli da nešto nije u redu sa zadatkom. Dva različita životna pristupa. Žene polaze od pretpostavke da je greška u njima, a muškarci da je greška u nekom drugom.


Od kada je još Crkva od žene napravila kurvu i vešticu, „biće drugog reda“, koje su tek sredinom 20.veka dobile pravo glasa, stvari su počele rapidno da se menjaju a žene izranjaju iz senke društva gde je muškarac bio sve i svja. Nastali su jaki feministički pokreti, pretvarajući ženu u instituciju u kojoj su se izborile za svoje mesto u društvu. A taj iskorak je doneo i nove izazove i nove poglede. Položaj žene nikada nije bio izazovniji. Vaspitvane da budu savršene od svojih majki, doterane, lepo vaspitane, perfektno sredjene, nametnut im je standard u kome ništa ispod perfektnog ne dolazi u obzir. Žene-partnerke, majke, domaćice, poslovne žene... i “sve to mora da bude perfektno“, nametnulo je jak takmičarski ambijent duboko usadjen u podsvest. S takvim pristupom životu, gde su muškarci vaspitavani (od istih tih majki koje su vaspitavale žensku decu), da će mama sve da im spremi, opere, ispegla i po mogućstvu pripremi ga, da ga sutra neka druga žena preuzme sa sve prljavim čarapama koje, kreten, eto u 38.godini još nije naučio da baci u veš. A ona, naslednica se eto zaljubila u njega, nesvesna sudara koji je čeka za koju godinu kada osvesti da taj i takav muškarac nije i ne može biti dorastao izazovu zvanom žena. Ali ljubav bi ipak trebala sve da pobedi.


No, istorija odnosa nas ipak uči drugačije.

Veliki broj razvoda se za neke zove urušavanje društva a ja bih to nazvao revolucijom. Ako svaka revolucija donosi evoluciju, onda je došlo vreme da muškarci nauče da se nose sa unapredjenom vrstom. A to je svakako proces koji je započeo sredinom 20.veka (živela Klara Cetkin) i trajaće sigurno još par decenija, dok muškarci ne shvate da se „takmičarski ambijent“ promenio, da žene i te kako znaju da promene gumu, a ne samo pelenu, pored skuvanog ručka i vaspitavanja dece podižu i sopstvene firme.

I možda će sa tim saznanjem i malom korekcijom pristupa, gde će i muškarci zakopati malo dublje u sebe, doći do promene svesti a čovečanstvo evoluirati do momenta kada žene možda neće morati da budu perfektne već srećne takve kakve jesu a muškarci nauče da sklone čarape, operu, ispeglaju i nauče da osluškivanje, razumevanje i sitne pažnje za početak, stvaraju kvalitetniju budućnost.

Do tada, većina muških će se držati da su žene omiljeni muški sport, majke će možda naučiti da je za odgajanje mladog muškarca potrebna inteligentna žena, koja će ga naučiti kako manirima tako i poštovanju i razumevanju žena a žene će nastaviti da uče, napreduju i nažalost bivaju sve usamljenije u igri koju nazivamo muško-ženskim odnosima.

Remains to be seen.

ALEX'S
COOKING TIPS

#1 

Before start prepare all ingredients. In that way you will save your time and you will be more organized.

 

#2

Use ingredients that you already have. Be creative and ready to make some changes in recipe.

 

#3

Be positive and don't put high expectations of yourself.

© 2023 by Salt & Pepper. Proudly created with Wix.com