Srce mora da pukne, da bi se otvorilo


Postoji izreka "Razori mi srce kako bi se stvorio prostor za bezgraničnu ljubav". Ovom izrekom je tako puno receno o svakom zivom bicu, jer dok smo zivi vodimo se emocijama, a kroz zivot pocne i razum da preuzima. Ali sve dok ulazimo otvorenog srca, pa i slomljenog u odnose, sticemo mogucnost da budemo opet povredjeni, ali i dozvoljavamo da nam uplove najlepse stvari koje smo i zeleli. Vodjeni svojim osecajima i iskustvima, hodamo koracima koji nas jacaju. Ne postoji covek koji nije u odredjenom delu svog zivota patio, bio razocaran ili ljut. Razocarenja i patnje dolaze iz raznih zivotnih momenata i ne dozivljavamo ih svi na isti nacin, nije za svakoga isti problem i najveci moguci. Moja patnja nekome moze biti potpuno beznacajna ili glupa, kada se stavi u tu istu poziciju. Sa druge strane, taj neko moze patiti godinama zbog necega sto ja ne bih dozivela toliko traumaticno... I tako u krug. Na kraju svega najvaznije je ono posle, kako se sa traumom nosimo i kako je otpustamo i dozvoljavamo sebi da ponovo budemo otvoreni i zadovoljni sobom i onime sto imamo danas.


Bol dolazi iz raznih stanja i moze trajati godinama, bez opcije da se ublazi... Trazeci resenje rane se cesto zaceljuju godinama, trazeci u drugima spas... Dok se pravi spas za ljutnju, bes i gordost nalazi samo u nama. Nazalost, mnogi ovo ne spoznaju nikada, provodeci zivot u zatvoru sopstvenih senki.


Neko traumu dozivi i bude povredjeni kada ga ostavi neko koga je voleo, neko kada se nakon povrede mora oprostiti od onoga o cemu je sanjao i cemu je stremio u sportu kojim se bavi godinama. Nekome jer je izgubio nekog bliskog. Neko jer je zlostavljan.... Neko je jer je zanemarivan od roditelja, partnera... Neko jer je prevaren... Neko jer je izgubio sve materijalno sto je imao... Neko jer nije imao podrsku tokom zivota od onih od kojih mu je bila potrebna... Neko jer zivi u tamnici sopstvenih odluka i zivota, bez ideje kako iz toga da izadje... Dakle, bol se moze ispoljavati i prezivljavati na razlicite nacine i nije za svakoga isti prag i resenje. Pored toga sto ta stanja mogu trajati godinama, ona nam ukoliko ih ne zaceljujemo i ne dopustaju da prihvatamo i radujemo se novim stvarima.


Bol nas cini jacim. Hteli to da priznamo ili ne... Uvek se prepoznaju oni koji su proziveli i osvestili neku patnju kod sebe. Dopustanjem da nam se srce potpuno slomi, dajemo zapravo prostor da se i otvori ka necemu potpuno novom i onom sto nam zapravo i treba.


Razocaranost u ljubav, prijateljstvo, obrazovanje, posao, roditelje... Vodi nas spoznaji ka samom sebi i onome sto nosimo iznutra i ono sto nam je potrebno da shvatimo da to kad otpustimo i budemo iskreni prema sebi, kada oprostimo i kada ostavimo srce otvoreno, mozemo i ocekivati da nam dodju oni momenti i osobe koje smo shvatili da su nam potrebni, jer da nije bilo tih rana, ovo verovatno nikada ne bi ni osvestili kod sebe.


Suze su preciscivac duse i potpuno je u redu plakati. Bol i plakanje u cvrstoj su vezi. Kod zena je to mnogo cesce, ali kada je iskreno i isceljujuce, daje olaksanje i pravi nam prostor za radost. Muskarci, teze i redje placu... Uceni su tako od detinjstva, da nije ok plakati. Muske suze su cesto i iskrenije, a posebno one koje im dolaze iz shvatanja i isceljivanja svega sto je bilo bolno. Jedno su suze koje prave dramu, a nesto potpuno drugo su one koje isceljuju. Ove druge su svima potrebne povremeno, jer nakupljene unutra stvaraju jos vecu bol. Suze u prisustvu onih bliskih su uvek poziv za zagrljaj. Ko to oseti znace velicinu isceljenja i na putu je da ponovo upozna sebe, oprosti i nastavi spokojno dalje.Momenti u kojima smo sami, upravo nam i daju tu mogucnost, da se ponovo susretnemo sa sobom, podsetimo sta nas boli i koliko, isplacemo, iscelimo i oprostimo. Iako zvuci lako i jednostavno, nije. To je proces, ali ga je vazno zapoceti, jer se na kraju srce ponovo otvori da prihvati i razume.ALEX'S
COOKING TIPS

#1 

Before start prepare all ingredients. In that way you will save your time and you will be more organized.

 

#2

Use ingredients that you already have. Be creative and ready to make some changes in recipe.

 

#3

Be positive and don't put high expectations of yourself.

© 2023 by Salt & Pepper. Proudly created with Wix.com