Oslobodjeni ocekivanja zivimo slobodno

Ocekivanja su ubila toliko zelja. Ocekivali smo mnogo, ocekivali od drugih... Da se ponasaju u skladu sa nasim ocekivanjima, a onda se ljutili kada se to tako ne bi dogodilo. A covek je oslobodjen onog trenutka kada prestane da ocekuje. Ako nismo u stanju da prihvatimo ljude onakvi kakvi jesu, moramo biti svesni da nemamo ni moc da ih menjamo. Kao i kod dece kod odraslih se desava ista veza, sa nekima postoji hemija, sa nekima bas i ne... Pa u skladu sa tim deca vrlo jednostavno biraju svoje prijatelje bez ideje da nekoga promene i iskreno pokazuju sa kime im se dopada da provode vreme, a koga bi radije izbegli.


Kako vreme ide, tako vise pocinje da radi i svest, koja nimalo ne pomaze u toj selekciji da budemo iskreni pred sobom i drugima sa kim zelimo da budemo, pa se cesto umesto srcem vodimo razumom i proracunima provodeci vreme sa onima koji nam crpe dragocenu energiju i zele da nas menjaju.


Ako od starta imate zelju da menjate nekoga, ako vam bilo sta kod njega izaziva misljenje da nije dobro ono sto radi, to je odnos koji ne treba ni nastavljati. Niko ne moze promeniti ono sto covek nosi u sebi, osim ako on to ne zeli sam da menja kod sebe. Pa cak i ako ga ubedite, trajace, ali ne zauvek, jer ta odluka nije dosla iz sopstvene svesti, vec tudje.


Kako svi prolazimo kroz razne zivotne faze, tako i ucimo ko smo mi, sta zelimo, a sta ne. I potpuno je noramlno i da gresimo, ali zato i da naucimo iz tih gresaka. Za mnoge stvari i procese je potrebno vreme. Prvo vreme spoznaje, zatim osvescenja sta nas okruzuje, a onda i delovanja ukoliko to zelimo da menjamo. Svako osecanje da smo nezadovoljni, zapravo govori da nam je potrebna promena. A za svaku promenu potrebna je snaga, kao i spremnost na faze koje ce uslediti kroz tu promenu. Nijedna takva promena ne moze proci mirno, jer svaka odluka dobra po vas, automatski znaci i da ce razocarati mnoge koji su imali i neka ocekivanja od vas... A kao sto sam rekla "oslobodjen je samo onaj koji prestane da ocekuje od drugih". Prihvatanje okolnosit i ljudi onakvih kakvi stvarno jesu je danas retka pojava. Cesto ne shvatamo da je jedina opcija "prihvatanje", bez zelje da nekoga menjamo i sa opcijom da ako nam neko "ne pase" imamo pravo i da promenimo svoje okruzenje, bez sopstvenih ocekivanja, a onda i razocarenja.


Verujem u to da se svi radjamo sa odredjenim karakterom, koji se kroz zivot, porodicu i nacin vaspitanja, kao i okruzenje u kojem smo rasli formira na odredjeni nacin. Svi smo mi posledica sopstvenog detinjstva... Pa tako i danas kada pogledate dete i roditelje, cak i u ranom uzrastu, mozete videti neki okvir i pravac u kojem ce ici taj razvojni put. Pre nego sam dobila svoju, imala sam srecu da sam u poslu koji radim kao teniski trener, videla decu i porodice u kojima su ta deca rasla, pa sam i na taj nacin, pored modela u kakvom sam ja odrasla, imala i neki svoj nacin kojim cu se voditi... Nije uvek bilo lako, niti je sada, ali uspevamo, zajedno deca i ja. Iz moje perspektive za njih ce u buducnosti biti najvaznije da se vode sopstvenim srcem i da budu svesni da, ja kao roditelj, nemam neka ocekivanja koja bi morali kod mene da zadovolje (budu uspesni u necemu, budu najbolji djaci, upisu neki fakultet, sa kim ce se zabavljati i druziti, gde ce ziveti, da li ce imati sopstvenu decu, udati se, ozeniti...) Sada dok su mali, imamo pravila, ali to su pravila koja smo postavili jos odavno i ona su bazirana na dnevnom nivou, jer je to neophodno za zdrav razvoj svakog deteta. A najveca nagrada mi je danas kada cujem "Imate zlatnu decu." I sta mi onda treba vise!? A ko sam ja, sutra ce to oni najbolje reci.


ALEX'S
COOKING TIPS

#1 

Before start prepare all ingredients. In that way you will save your time and you will be more organized.

 

#2

Use ingredients that you already have. Be creative and ready to make some changes in recipe.

 

#3

Be positive and don't put high expectations of yourself.

© 2023 by Salt & Pepper. Proudly created with Wix.com