Monika

Jos jedno dete je nestalo. Jos jednom detetu se ne zna trag. Zamislite roditelje koji sede 9 dana cekajuci, bez ikakvog saznanja o svom detetu... Zamislite sebe. Zamislite to dete... Kako se osecate? A kako sve navodi u pitanju je zlocin vec dobro poznatog prestupnika i zlostavljaca, koji je bio po ko zna koji put na slobodi, posle vec mnogih zlodela koja je pocinio... I dozivotna kazna, u samici mu je mala za sve sto je uradio i pre ovoga sto se danas desava i svih ovih dana. Zelim da vas podsetim... Ovo je moglo biti bilo cije dete. Da u Srbiji posotji sistem Ameber Alert dete bi vec bilo pronadjeno. Da je ovaj peofil vec upisan u javni registar, koji kod nas ne postoji, ovo se ne bi dogodilo. Da je postojala adekvatna kazna i adekvatno sudstvo, lezao bi negde u mraku neke samice, do kraja zivota i Monika bi bila sa svojim roditeljima...


Registar, bi pre svega bio nacin da blize okruzenje bude upoznato sa prestupnikom, jer je pedofila, nazalost svuda oko nas, a da toga nismo ni svesni. Cak i kada prepoznamo to u nekome, to nije dovoljno da deca budu zasticena, a ovako bi bio i javno prikazan svima. To moze biti neciji komsija, otac, sin, trener, nastavnik... To moze biti aposlutno bilo ko... Ovako ne znajuci svi zivimo u stahu za bezbednost svoje dece, slusajuci samo svoju intuiciju i nagadjanje. Ono sto je cinjenica je da oni umeju jako dobro da se sakriju i budu apsolutno neprimentni i neupadljivi u svom okruzenju kao takvi i da se sa svojim delima provlace tokom citavog zivota, sve do svoje pozne starosti, vrlo cesto dobro prikrivajuci se i od najblize porodice.


Da je takav registar recimo vec uveden, nastavnik koji je prema meni nacinio svoje delo, danas bi sigurno vec uveliko bio javno obelezen i predstavljen kao takav, jer ja sigurno nisam bila i jedina njegova zrtva, a tokom tako dugog perioda sigurno je bio prijavljen od strane neke od zrtava. Da je takvav registar uveden, kao i Ambert Alert i adekvatna presuda za ovakva dela (iako nista nije dovoljno za ovakve zlocine nad decom) ovo se ne bi desavalo danas jednom detetu, a znamo da nije usamljeni slucaj. Time bi umanjili mogucnost njegovog daljeg zlostavljanja dece. Ovako im dajemo nove sanse. Dokle to ide? Sta jos treba da se dogodi? Ja nazalost svoj slucaj nisam rekla kao dete, ali bih tu osobu i 20 godina kasnije prepoznala u milion ljudi, ali zivim sa tim. Moja trauma je mala, naspram verujem mnogih, ali niko ne sme ostati zasticen i dokle ce zrtve zapravo biti krivci? Koliko jos treba da ih bude? Ovako im ostaje da setaju slobodno medju nama i nasom decom, ziveci svoj "noramalni zivot" orkuzen porodicom, prijateljima i novim ucenicama... Dok zrtve ceo zivot zive sa svojim traumama, koje su nekome bile "zadovoljstvo". Hvata li vas na tu pomisao muka? Pedofilija je stanje koje nema leka... Pedofil jednom, pedofil uvek. Ko je imao takvu sklonost u svojim 20tim i 30tim godinama, takav ce biti i sa 70 godina. Ali zato drustvo bi znalo o kakvoj osobi je rec. Da je takav registar postojao, sada bi zrtve, kao i u nekim zapadnim zemljama i 20 godina kasnije mogla da pronadjem to lice u registru, jer bi tokom tog perioda sigurno bila bar jedna zrtva koja je bila spremna da progovori o pocinjenom delu i onda bi taj isti i nakon 20 godina mogao biti izveden pred lice pravde i bio bi osudjen za pocinjena dela. Takve slucajeve smo mogli videti u poslednjih par godina u Americi, gde su poznate licnosti bile osudjene i nakon 20, 30 godina od zlostavljanja zrtava koje su svedocile. Budite sigurni da osoba koja je pre 20 godina pocinila takvo delo nad jednom osobom, tokom 20 godina tu se nije i zaustavila, to je stanje koje se NE LECI, dame i gospodo.Nadam se da cemo jednog dana i mi kao drustvo svojim sistemima i oruzjima doci do toga da se sto vise o ovome govori i da takva lica budu javno eksponirana, registrovana i na kraju izvedena pred lice pravde i osudjena kaznom koju i zasluzuju za pocinjena dela, cak i ako su se ona desila pre 30 godina, a ne da im dozvoljavamo da svoje prestupe cine iznova i iznova time zapravo stiteci njih, a ne zrtve.


I sada na korak do Nove Godine, sta nama treba? Nesto skupo? Nesto veliko? Sta nama treba u saznanju da jedna kuca ne zna gde im je dete?


Monika draga, zelim da si dobro, i sa traumom se zivi, ali se ZIVI... I uz dovoljno ljubavi, sve ce biti dobro.
ALEX'S
COOKING TIPS

#1 

Before start prepare all ingredients. In that way you will save your time and you will be more organized.

 

#2

Use ingredients that you already have. Be creative and ready to make some changes in recipe.

 

#3

Be positive and don't put high expectations of yourself.

© 2023 by Salt & Pepper. Proudly created with Wix.com