Ako mislite da je zivot u insotranstvu lak...


Nije. Nigde zivot nije lak, prosto je tako prirodno. Ali susrecem se cesto sa pitanjem, a onda i sokom "Zasto sam se vratila iz Amerike?", ljudi odmah pomisle da sam luda. Jesam, jer iskerno da vam kazem u pitanju je samo jedna stvar, a od krucijalnog je znacaja za zivot bilo gde, u pitanju je "sreca" za kojom svi toliko tragamo, a nekada nas samo odluka deli do nje. Jer sercan i slobodan je samo onaj ko je iskren da kaze ono sto oseca i uradi to, cak i kada se to drugima ne dopada.

Tri godine zivota sasvim su mi bile dovoljne da shvatim mnoge stvari, upoznam sebe i promenim neka razmisljanja koja sam imala. Iako nikada i nisam bila neko ko je posto poto zeleo da ode iz zemlje, ukazala se ta mogucnost. Ostavila sam sve. Poslove koje sam imala, porodicu i prijatelje i otisla. Vratila sam se srecna svojom odlukom da svoj zivot nastavim u Beogradu, a ne u Njujorku... Jer sam shvatila da je ono sto mi govori srce i osecaj, mnogo vaznije od ocekivanja drugih, iako me je tamo cekao posao na prestiznoj teniskoj akademiji i zeleni karton. Opet mislite da sam luda? Haha, znam... Jesam, jer je danas ludost uraditi ono sto ti zelis, a ne sto drugi ocekuju od tebe.

Zivot u Americi, niti bilo gde drugde uopste nije nalik filmovima koje gledate, iako je to ta scena u kojoj se nadjete, da to odmah pojasnimo. Ovo pricam iz ugla nekoga ko je tamo ziveo, otisao legalno na njabolju mogucu vizu i nekoga ko je upoznao i mnoge drge ljude razlicitih nacionalonosti, ukljucujuci i puno nasih. Istina, zaradjuju svi i imaju mozda koju mogucnost vise (mada ni u to nisam 100% sigurna), ali svi rade mnooooogooo vise nego mi ovde i manje imaju vremena za bilo sta drugo osim za posao i uski fokus na ono sto njih okruzuje. Razumete? E, jedino je u tome razlika i u pogledu na zivot. Sve ostalo je isto. Zive na kredit, jure kuci, placaju benzin, troskove, rentu (veoma visoku- kada gledate samo neciju zaradu, zapitajte se oko troskova koje imaju), o zdravstvenom osiguranju da ne govorim... U Njujorku cumez od stana na uzasnoj lokaciji kosta $2000. Parking uzas, internet los, ulice isto sa rupama... Dakle to nije samo u Srbiji tako. Ni njima nije politicka situacija savrsena... Tako da, obrni okreni, to ti je to. Samo mi vise uzivamo i vise trazimo razloga da kukamo i zalimo se na sve sto je oko nas. Tu je jedina razlika. Istorija nam je valjda bila takva da je puno ostalo neotpustenog bola koji je nas narod nakupio tokom svih godina ratova i nemastine.... Ali nekada se taj bol mora i otpustiti, generacije su pred nama, a na nama je da im pokazemo i da je to moguce i da je srecan samo onaj ko je svoj, ma gde ziveo.

Dok covek ne osvesti kod sebe sta ima trenutno, sta moze sve da uradi, a cesto ne radi, kada se okrene vise ka svom mikro svetu, a prestane da gleda druge i svoje dragoceno vreme ne trosi na ono sto ga nervira i gusi, vec na ono sto mu pricinjava zadovoljstvo, tada ce se stvari i preokrenuti u nasu korist. Tada cemo biti srecni.

Svi smo mi u problemima, ovde i tamo, svi nesto jure... Svi razvlace od pocetka do kraja meseca... Samo su percepcije i prioriteti drugaciji. Samo je fokus drugaciji.

Sta radim? Sve sto sam radila i tamo. Bavim se svojim poslom, okruzujem se samo onima koji mi prijaju i kada sam u mogucnosti, bavim se svojom decom i onim sto su njihovi prioriteti, ne gledam televiziju, ne citam vesti. Sve ostalo moze da ceka (cak i neoprani sudovi) i ne mora uopste ni da se desi. Nigde ne zurim, razvlacim isto i ovde i tamo sta imam finansijski, placam racune i idem svojim putem. Sta rade drugi, evo pojam nemam, niti se udubljujem.... A da i vezbam, kad stignem, jer lekove nikakve ne pijem. Zato preznojite se dobro 15 minuta, prosetajte, procitajte knjigu, sprovedite u akciju ideju koju imate dugo i ono o cemu razmisljate, a odlazete... Poljubite decu, vidite se sa onim ko vam prija, a mozete i sami, nasmejte se zeni na salteru, kazite sa osmehom komsiji "Dobar dan"... I idite svojim putem. Bice svima lepse... Jer je sreca prelazna.

Fotografije su deo privatne arhive i ne mogu se koristiti u druge svrhe.


ALEX'S
COOKING TIPS

#1 

Before start prepare all ingredients. In that way you will save your time and you will be more organized.

 

#2

Use ingredients that you already have. Be creative and ready to make some changes in recipe.

 

#3

Be positive and don't put high expectations of yourself.

© 2023 by Salt & Pepper. Proudly created with Wix.com