Da li je on "dobar", za mene?


"On je u sustini dobar i nije nasilan", rekla mi je prijateljica dok smo pile kafu. Slusala sam je, pa joj onda rekla "Ali to se podrazumeva, zar ne?" Ili mozda ja gresim... Sta se desilo sa partnerskim odnosima, posebno onim gde su ukljuceni brak i deca i gde su godine zajednstva iza dvoje ljudi.

Nista se ne desava preko noci. Niko ne odlazi preko noci. Vaspitavani smo po jednom modelu, koji u danasnjem svetu vise ne funkcionise. Vaspitavamo decu po drugom i pitanje je sta od toga ispasti.

Ono sto sam sa godinama zakljucila, a gledajuci sebe i druge zene i njihove partnere, sa sigurnoscu mogu da tvrdim da nijedna zena iz braka u kojem su i deca i godine zajednistva nece otici tek tako i odustati tako lako, "bez ikakvog razloga". Mi ne znamo sta se nekome desava iza zatvorenih vrata, cak iako taj brak sa strane izgleda kao idealan. Da li je za brak dovoljno da je covek dobar i nikada nije digao ruku na zenu... A mozda i jeste, jer drugi to ne znaju.

Zene oprastaju i neverstvo, zive sa tim tihim ubicom i saznanjem da se to desilo i da ce se u 99% slucajeva dogoditi ponovo. Isti je slucaj i sa prvim samarom koji zena dobije. Kad se jednom desi, u istom procentu ce se dogoditi nesto tako ponovo. Vaspitavane smo da "ne moze sve da bude idealno", govore nam da smo "previse gledale bajke"... Ali kada bajke koje smo mi gledale vise nema, mi pocnemo da stvaramo svoju, pa cak i po cenu da budemo same. Paznja muskarca, ali ne u materijalnom smislu (muskarci cesto pogresno paznju povezuju sa mateirjalnim) je ono sto zena zeli. Zena koja oseca da nije voljena, koja pored sebe ima muskarca koji nije u kontaktu prvenstveno sa sobom i ocekuje samo paznju zene, bez ideje da je prvo pruzi, dovodi upravo do hladnih distanciranih odnosa u kojima ukoliko obe strane ne porade na sebi moze samo dovesti do razilazenja.

Zanimljivo je tad kako u tom slucaju muskarci koji su sebi dopustili da im neka zena isklizne iz ruku, nikada se ne zapitaju zasto i kako se to meni desilo, vec direktno upiru prstom u nju. Ne zapitaju se tad: Da li bih mogao bolje sledeci put? Sta ja to mogu da uradim na sebi da se tako nesto vise ne ponovi? A onda se desava i momenat gde ta ista zena pronadje novog partnera ili eto, vise njih... Pitam se onda kako je muskarcima sve dozvoljeno i tolerisano, dok su zene stavljene na stub srama? A gde je paznja i posvecenost koju nisu dali tokom onog perioda kada su je imali pored sebe, a bili joj jedini partner tokom godina!?

Integritet zene se vidi onda kada muskarac nema nista, a integritet muskarca onda kada on ima sve. Tada je sve vrlo jasno, tada je sve i zeni jasno. Tada se razumemo na koju stranu treba da krenemo, a onda kada krenemo, svako dalje ima apsolutno pravo na svoje odluke i izbore kakvi god da su, bez ikakvog prava bilo koga drugog da vas etiketira ili vam sudi o bilo kojim buducim izborima. Slobodni ljudi, znaci slobodni da donose svoje izbore i sami se nose sa njima kakvi god da su.

Zamislite kakav primer daje majka svom detetu ako ostaje u zajednici gde je prevarena, gde je fizicki i mentalno zlostavljana i vredjana, gde deca odrastaju u svadjanju i agresiji, gde se sve resava novcem, gde nisu videla neznost izmedju svojih roditelja, gde nisu cula roditelje da jedan drugom kazu "volim te", gde otac nikada nije rekao majci "ti si najlepsa zena", gde nisu videli kako se drze za ruke, pomaze... Gde gledaju kako otac ponizava majku i daje joj etikete, gde se stvari lome po kuci i prikazuje bes... Gde se deca tresu, a roditelji sutra prave kao da se nista nije desilo?? U porodici gde se cuti i ne govori... Zamislite mrak i pakao tog odrastanja... Nazalost to je slucaj miliona dece sirom sveta. Jer smo vaspitavani da je to ok. Zapitajte se tad kakva ce to deca biti jednog dana? Kakvu im poruku saljemo? Zapitajte se tad, zasto zena treba da ode i pokaze da postoji i drugaciji nacin i gde moze da da i ona, ali i muskarac priliku nekom drugom i pokazu da postovanje i ljubav medju partnerima mogu da postoje iako im nisu to roditelji... Da na kraju pokazu da mogu i da budu sami i da je i to snaga i opcija koju zele. Samo svojim primerima im dajemo priliku da shvate da mogu da budu srecni i da mogu u zivotu da donose svoje odluke i budu svesni da nigde ne treba da ostanu gde im nije lepo. Da imaju pravo da idu dalje i da nikakav ugovor nije i obaveza koju moramo da postujemo, cak i kada nam ne prija. Jer na kraju dolazi potpuno neko drugo vreme, gde ce i nasa deca graditi svoje nadajmo se slobodnije odnose u kojima ce prvo zapitati sebe "Da li je ovo dobro za mene?"

Zami


ALEX'S
COOKING TIPS

#1 

Before start prepare all ingredients. In that way you will save your time and you will be more organized.

 

#2

Use ingredients that you already have. Be creative and ready to make some changes in recipe.

 

#3

Be positive and don't put high expectations of yourself.

© 2023 by Salt & Pepper. Proudly created with Wix.com