Ko je taj trener?


Koliko je vazno da dete bude aktivno i ukljuceno u neki sport tokom odrastanja, toliko je vazno, ali mozda i vise, ko su osobe koje su ukljucene u taj proces, odnosno ko su treneri kojima prepustate svoje dete. Nije to samo sport, nije to samo ni da je odredjeni trener ima perfektunu biografiju, mnogo vaznije je ko je trener kao licnost. Roditelji, nazalost, u danasnje vreme jurcanja nemaju puno vremena ni da obrate paznju na odredjene detalje, te decu, bez razmisljanja prepustaju skolici ili trenerima za koje je sve perfektno opisano na sajtu.

Na ovu pricu me je naveo proslonedeljni odlazak na prvi probni trening u obliznjoj skoli karatea... Igrom slucaja, roditelj sam koji je u detinjstvu vrlo aktivno, pored tenisa trenirao i karate i cak bila osvajac drzavnog prvenstva u katama, davne '98. Pored toga takodje trener u drugom sportu i eto neko ko je igrom slucaja prisustvovao tom prvom probnom treningu, na koji je dete toliko zelelo da ode, a pri tome bila i jedini prisutni roditelj... Skolica razgranata po Beogradu na vise lokacija, zavidna biografija pokretaca i osnivaca, ulivala je poverenje, pri tome na 5 minuta od moje kuce. Medjutim, par minuta na pocetku mi je bilo sasvim dovoljno da vidim katastrofu, i to onih pet nakon kasnjenja pocetka treninga od 15 minuta u kojima je mladi trener uspeo da mi uruci pristupnicu i priznanicu za nastavak treniranja. Trener mlad, sto je lepo, uvek volim da vidim mlade entuzijasticne ljude u bilo kom poslu, medjutim ovde je entzijazam izostao. Nakon kasnjenja, trening pocinje, trener naslonjen na radijator u farmerkama i patikama daje deci sture informacije o pokretima koje treba da rade. Kimono nigde, bos nije, a trebalo bi koliko sam ja upucena u karte (mozda se prehladio), deca jedna drugoj daju savete i pomazu ako negde grese... Jedan malisan slabije fizicke konstitucije i ne tako koordinisan non-stop kaznjen i radi vezbe, jer po misljenju trenera "nece da se potrudi", a ovaj ni ne pokusava da mu objasni, pa ga kaznjava u cosku... Nakon 15 minuta suvoparnog nicega od karatea i pokreta, deca igraju sugice do kraja treninga koji je kasnio... I to je to... Cica mica i gotova prica. I to je tako u svakom sportu, i to nije tako samo kod nas, videla i radila sa takvima i u Americi, a i u Beogradu.

Za ovakvu opservaciju treninga niko i ne mora da bude strucnjak ili da se bavio tim sportom. Pristup, enerija, ono sto se prenosi odmah ukazuje na kvalitet ponudjenog, taman pisali najveci hvalospevi o postignutim uspesima na sajtu, sve se lepo vidi, ko zeli. Cak i ako je sport "povoljan", i odgovara vreme i blizina i ako dete ide... Ponekad je, nazalost, izgubilo i to dete svoje dragoceno vreme, ono prakticno nije ni treniralo taj sport... Ako me razumete. Lepse bi se igralo kod kuce.

Trener je neko ko ne samo sto treba da bude licnost za primer, trener je neko ko verovali ili ne pored roditelja u odrastanju ima kljucnu ulogu u formiranju licnosti. Pored teniskih trenera koje sam imala, svoj licni razvoj dugujem upravo karate treneru, a kasnije i kondicionom treneru Simi koji me je tokom perioda od 10 godina (9 do 19) gradio kao jaku licnost svojim treninzima, ali i svojim pristupom, pogledom na svet i pricama koje sam od njega slusala. Objasnio mi je godinama da nije zanimljivo niti imam ista od toga da budem "nanjava", vec da kad padnem ustanem, da kad me obuzmu emocije, da se smirim, da budem hrabra, jaka i istrajna, da ne odustajem na prvu. Da nisam nista manje vredna ili slabija od bilo koga i da sam sposobna da sama uradim sve... I sto je najvaznije, bio je strog, ali uvek podrska i ohrabrenje. Danas imamo puno toga sto nosim u sebi, a poteklo je upravo iz tog odnosa "ucitelj-ucenik". Njemu sigurno negde dugujem sto mnoge danas podnosim dostojanstveno, odlucno i bez straha.

I ne zaboravite, na kraju, dete upija sve ono sto trener radi, kako se trerer odnosi prema drugima, prema poslu, prema deci i kakve price prica u pauzi, sve ce to jednog dana negde isplivati na povrsinu, sigurno.

Zato nije samo dete dovoljno odvesti i predati nekome na sat ili dva, par puta nedeljno... Treba nekada i zaviriti i razmisliti "Ko je taj trener? Kakve vrednosti moje dete stice od njega?"


ALEX'S
COOKING TIPS

#1 

Before start prepare all ingredients. In that way you will save your time and you will be more organized.

 

#2

Use ingredients that you already have. Be creative and ready to make some changes in recipe.

 

#3

Be positive and don't put high expectations of yourself.

© 2023 by Salt & Pepper. Proudly created with Wix.com