Prijateljska usluga ne trazi zahvalnost


Zaboravljamo cesto da svaki odnos radi u dva smera. Pravac tog odnosa moze biti samo jedan, uzlazan ili silazan. Ponekad ljudi u cudu pitaju "Kako me se nikada ne setis? Sto se ne javis?" , ne shvatajuci da ni oni nikada nisu isto to ucinili u suprotnom smeru, bez ikakvog razmisljanja, jer im zapravo i nije doslo do toga.

Dostojevski je rekao "Ako pri svakoj prijateljskoj usluzi odmah mislis na zahvalnost, onda nisi davao, vec prodavao." A prijateljstvo ili ljubav nikada ne mogu biti pravi ako se na poziv ceka. Jer onaj ko voli, ne meri. On bez razmisljanja prvi napise, pita, ostvari kontakt, bez ikakve ideje da li je pogresio ili ustezanja. Jer covek vec ako se pita "da li sam pogresio", dobio je i odgovor pri samom pitanju. Takav odnos nije onaj pravi. I u pocetku takvo saznanje coveka boli, ali posle nekog vremena shvati da svi gledamo iz svoje perspektive i da ipak neki odnosi idu i silaznom putanjom, otvarajuci nam prostor za neka nova, bolja iskustva i rasciscavajuci nam put, ostavljajuci prostora za neke druge momente. A onaj najvazniji momenat je sad, sad smo tu, bez preteranog planiranja, okruzeni onima koji vole da budu sa vama u kontaktu. Sa onima koji govore i koji slusaju i sa onima koji su spremni da minut svog vremena odvoje za vas pitanjem ili prostim nastavkom neke banalne konverzacije bez ikakvog povoda, cak i posle duzeg vremena. Jer na kraju nije vazno ko ti je blizu fizicki, vec koga i daleko osetis da ti je blizak srcu.

Odnosi se grade samo uzajamnim postovanjem, recima i ljubavlju koja nikada nije suzdrzana i postavlja sebi pitanja. Zato ponekad imamo pravo odustati od onih koji samo traze i govore, bez ikakve zelje da ponekad i prvi ponude i pruze ruku, saslusaju i jednostavno budu uz tu, bez ikakve potvrde i merenja "ko je kome koliko cega dao ili uzeo."


ALEX'S
COOKING TIPS

#1 

Before start prepare all ingredients. In that way you will save your time and you will be more organized.

 

#2

Use ingredients that you already have. Be creative and ready to make some changes in recipe.

 

#3

Be positive and don't put high expectations of yourself.

© 2023 by Salt & Pepper. Proudly created with Wix.com